Χρόνος προετοιμασίας: 1 ώρα και 20’
Βαθμός δυσκολίας: πανεύκολο!
Υλικά:
• 1 κρεμμύδι
• 2 κλωναράκια σέλινο
• ελαιόλαδο
• 500 γρ. μανιτάρια chestnut
• 2 σκελίδες σκόρδο
• 1 κ.σ. μουστάρδα Dijon
• 100 ml λευκό κρασί
• Αλάτι
• Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
• 80 γρ. τριμμένη φρυγανιά
• μισό ματσάκι μαϊντανό
• 2 κλαδάκια φρέκο θυμάρι
• 2 φύλλα σφολιάτας (vegan)
• Γάλα αμυγδάλου
• 2 κ.γ. σουσάμι
Εκτέλεση:
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200ºC. Σε ένα μεγάλο δίσκο ψησίματος τοποθετείτε φύλλο λαδόκολλας.
Ξεφλουδίζετε και ψιλοκόβετε το κρεμμύδι, και μετά ψιλοκόβετε τα φύλλα του σέλινου. Θερμαίνετε μια κουταλιά ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά, και έπειτα προσθέτετε τα κομμένα λαχανικά. Μαγειρεύετε για 10 με 15 λεπτά, ή μέχρι να πάρουν χρυσό χρώμα. Εν τω μεταξύ, ψιλοκόβετε τα μανιτάρια.
Ξεφλουδίζετε και λιώνετε το σκόρδο, το ρίχνετε στο τηγάνι, και μετά προσθέτετε τα μανιτάρια. Μαγειρεύετε για 5 λεπτά ακόμα, ή μέχρι τα μανιτάρια να αρχίσουν να μαλακώνουν. Προσθέτετε τη μουστάρδα και το κρασί, νοστιμίζετε με αλάτι και πιπέρι, και μετά χαμηλώνετε τη φωτιά. Μαγειρεύετε για 5 με 10 λεπτά, ή μέχρι να πιεί τα υγρά. Αφήνετε στην άκρη το μίγμα να κρυώσει.
Προσθέτετε το μίγμα με τα μανιτάρια, αφού κρυώσει, μαζί με την τριμμένη φρυγανιά σε ένα μεγάλο μπολ. Ψιλοκόβετε τα φύλλα του μαϊντανού και τα προσθέτετε στο μίγμα μαζί με τα φυλλαράκια από το θυμάρι. Ανακατεύετε καλά να ενωθούν, και μετά δοκιμάζετε και προσθέτετε αλάτι ή πιπέρι αν χρειάζεται.
Κόβετε τα δύο φύλλα της σφολιάτας στη μέση της πιο μικρής πλευράς έτσι ώστε να έχετε τέσσερα μακρόστενα, ίσου μεγέθους κομμάτια. Βάζετε το ένα τέταρτο από το μίγμα των μανιταριών στη μέση κατά μήκος του ενός κομματιού δίνοντάς του με ένα κουτάλι στρογγυλό σχήμα όπως του λουκάνικου.
Περνάτε με ένα πινέλο το γάλα αμυγδάλου στις άκρες της ζύμης, κι έπειτα διπλώνετε προσεκτικά τη μεγάλη πλευρά της πάνω από τη γέμιση. Πιέζετε τις άκρες να σφραγίσουν και μετά πιέζετε κατά μήκος με την άκρη ενός πιρουνιού να κλείσουν καλά. Επαναλαμβάνετε με τα υπόλοιπα υλικά ώσπου να έχετε τέσσερα ρολά, και μετά κόβετε κάθε ένα σε τέσσερα κομμάτια.
Τοποθετείτε τα ρολά στο προετοιμασμένο ταψάκι, τα περνάτε με το πινέλο με γάλα αμυγδάλου και πασπαλίζετε με σουσάμι. Βάζετε σε προθερμασμένο φούρνο στην πιο χαμηλή θέση του το ταψί για 25 με 30 λεπτά, ή μέχρι να πάρουν χρυσό χρώμα, έπειτα σερβίρετε.
Διατροφικές πληροφορίες ανά μερίδα:
Θερμίδες 189kcal - Υδατάνθρακες 25.4γρ.
Σάκχαρα 1.3γρ. - Λίπος 11γρ.
Κορεσμένα 5γρ. - Πρωτεΐνη 3.7γρ.
Μερίδες: 4
Χρόνος προετοιμασίας: 45’
Βαθμός δυσκολίας: όχι πολύ δύσκολο
Υλικά:
• 50 γρ. κουκουναρόσπορος, συν λίγα για το στόλισμα
• 50 γρ. λιναρόσπορο
• 100 γρ. πουρέ κάστανου χωρίς γλυκαντικό
• 50 γρ. παγωμένη μαργαρίνη σε κομματάκια
• 1 κ.γ. σιρόπι σφενδάμου
• αλεύρι χωρίς γλουτένη
Υλικά για την κρέμα με σπανάκι:
• 2 κ.σ. έλαιο κράμβης
• 300 γρ. μανιτάρια chestnut, κομμένα σε φέτες
• 260 γρ. φύλλα από σπανάκι baby ή κατεψυγμένο κομμένο σπανάκι
• 1 κ.γ. σπασμένο πιπέρι
• 1 ώριμο αβοκάντο
• 100 γρ. μεταξωτό τόφου
• 1 τσιμπιά τριμμένο μοσχοκάρυδο
• 1/4 γλυκοπατάτα
• ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180ºC. Απλώνετε τους σπόρους και τους καρπούς σε ένα ταψάκι ψησίματος και ψήνετε στο φούρνο για 5-6 λεπτά. Τα μεταφέρετε σε ένα επεξεργαστή τροφίμων, μαζί με τον πουρέ κάστανου, τη μαργαρίνη και το σιρόπι σφενδάμου, και χτυπήστε μέχρι το μίγμα να δημιουργήσει μια μπάλα. Στην αρχή θα κολλάει, οπότε σταματάτε για να μαζεύετε τα τοιχώματα με μια σπάτουλα.
Βάζετε ένα φύλλο λαδόκολλας σε μια επιφάνεια εργασίας και βάζετε στο κέντρο το μίγμα. Μετά, με αρκετό αλεύρι χωρίς γλουτένη στα χέρια σας και έναν πλάστη, ανοίγετε τη ζύμη όσο πιο λεπτή μπορείτε (λιγότερο από 5 χιλιοστά).
Αν κάνετε ατομικές τάρτες, λαδώνετε και αλευρώνετε τέσσερις φόρμες τάρτας με αποσπώμενο πάτο 10 εκατοστών, και κόβετε τη ζύμη στο μέγεθός τους. Για μια μεγάλη τάρτα, απλώνετε τη ζύμη και την κόβετε στο μέγεθος μιας μεγάλης, ρηχής φόρμας ψησίματος, και μεταφέρετε εκεί τη ζύμη. Τρυπήστε με ένα πηρούνι όλη την επιφάνεια της ζύμης, καλύψτε τη με λαδόκολλα ψησίματος, γεμίστε από πάνω με φασόλια ή ρύζι για να μη φουσκώσει και ψήστε για 12 με 15 λεπτά. Αφήστε τη να κρυώσει σε ένα δίσκο, αφήνοντας ανοιχτή την πόρτα του φούρνου.
Εν τω μεταξύ κάντε την επικάλυψη. Θερμαίνετε τη 1 κ.σ. από το έλαιο κράμβης σε ένα τηγάνι σε μέτρια θερμοκρασία, σωτάρετε τα μανιτάρια για 6 ε 8 λεπτά, μέχρι να χρυσίσουν. Βγάζετε από τη φωτιά και αφήνετε στην άκρη.
Στο ίδιο τηγάνι, θερμαίνετε το υπόλοιπο λάδι όπου μαραίνετε το σπανάκι (ή το ζεσταίνετε αν είναι κατεψυγμένο) μαζί με πιπέρι. Σε έναν επεξεργαστή τροφίμων μεταφέρετε το σπανάκι, το αβοκάντο καθαρισμένο, το τόφου, το μοσχοκάρυδο και το χυμό λεμονιού και χτυπάτε καλά μέχρι να γίνουν κρέμα.
Κόβετε σε λεπτές φέτες τη γλυκοπατάτα χρησιμοποιώντας ένα μαντολίνο ή αποφλοιωτή, δημιουργώντας έναν σωρό από τις φλοίδες. Ζεσταίνετε λίγο ελαιόλαδο σε ένα μικρό τηγάνι, τηγανίζετε της φλοίδες σε υψηλή θερμοκρασία, γυρίζοντάς τες περιοδικά, για 4-5 λεπτά, μέχρι να γίνουν τραγανές.
Ενώστε την τάρτα αλείφοντας ομοιόμορφα το μίγμα με το σπανάκι στην ψημένη βάση τάρτας αφού έχει κρυώσει. Προσθέστε στην κορυφή τα μανιτάρια, και διακοσμήστε με τα τσιπς γλυκοπατάτας και πασπαλισμένα καβουρντισμένα σποράκια από κουκουνάρι. Μπορείτε να το φάτε ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου, με πατάτες και λαχανικά.
Διατροφικές πληροφορίες ανά μερίδα:
Θερμίδες 652kcal - Υδατάνθρακες 35.1γρ.
Σάκχαρα 10.8γρ. - Λίπος 47.2γρ.
Κορεσμένα 9.7γρ. - Πρωτεΐνη 13.8γρ.
Vegan gravy
Χρόνος προετοιμασίας: 40'Βαθμός δυσκολίας: πανεύκολο!
Υλικά:
• 2 κρεμμύδια
• 2 καρότα
• 2 κλωναράκια σέλινο
• ελαιόλαδο
• 2 φρέσκα φύλλα δάφνης
• 1 μεγάλο βλαστάρι φρέσκο θυμάρι
• 1 κ.σ. καστανή ζάχαρη
• 2 κ.σ. αλεύρι
• 1 κ.γ. Marmite ή 2 κ.γ. μίσο
• 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
• 2 κ.σ. ξύδι από κόκκινο κρασί
• 1 λίτρο ζωμό λαχανικών, κατά προτίμηση βιολογικό
Εκτέλεση:
Ξεφλουδίζετε τα κρεμμύδια, και μετά κόβετε τα κόβετε καλά μαζί με τα καρότα και το σέλινο. Τα βάζετε σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά με λίγο ελαιόλαδο και τα μυρωδικά. Τηγανίζετε για περίπου 15 λεπτά, ή μέχρι να πάρουν χρυσό χρώμα.
Προσθέτετε τη ζάχαρη και συνεχίζετε να μαγειρεύετε για 5 λεπτά ακόμα, ή μέχρι να καραμελώσουν. Προσθέτετε το αλεύρι, μετά το Marmite, τον πελτέ και το ξύδι. Ρίχνετε μέσα τον κύβο, και φέρνετε το μίγμα σε βρασμό. Χαμηλώνετε τη φωτιά για να σιγοβράσει για 10 λεπτά, ή μέχρι να μειωθεί ο όγκος του και να δέσει. Το περνάτε μέσα από μία σίτα σε ένα μεγαλύτερο τηγάνι, χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι για να πιέσετε καλά τα κομμάτια των λαχανικών που θα μείνουν και α βγάλουν όλα τα υπέροχα ζουμιά τους και τις μυρωδιές. Σερβίρετε με ψητό από καρπούς.
Διατροφικές πληροφορίες ανά μερίδα (100ml):
Θερμίδες 42kcal - Υδατάνθρακες 7.7γρ.
Σάκχαρα 4.2γρ. - Λίπος 0.6γρ.
Κορεσμένα 0.1γρ. - Πρωτεΐνη 1.7γρ.
Ολόκληρο ψητό κουνουπίδι
Χρόνος προετοιμασίας: 1 ώρα και 15’
Βαθμός δυσκολίας: πανεύκολο!
Υλικά:
• 4 σκελίδες σκόρδο
• 1 κ.γ. καπνιστή πάπρικα
• 1/2 ματσάκι φρέσκο θυμάρι
• Ελαιόλαδο
• Αλάτι
• φρεσκοτριμμένο πιπέρι
• ξύσμα και χυμός από ένα λεμόνι
• 1 μεγάλο κουνουπίδι, χωρίς τα εξωτερικά φύλλα
• 4 κ.σ dry sherry
• 1 κονσέρβα τοματάκια κονκασέ (400 γρ.)
• 40 γρ. φιλέ αμύγδαλο
• 1/2 ματσάκι φύλλα πλατύφυλλου βασιλικού
• Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180ºC.
Ξεφλουδίζετε το σκόρδο, και το βάζετε σε ένα γουδί με την πάπρικα και τα μισά φύλλα θυμαριού. Κοπανάτε καλά με το γουδοχέρι μέχρι να γίνουν πάστα, και μετά προσθέτετε 2 κουταλιές ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνετε. Αφαιρέστε το ξύσμα από το λεμόνι σε ένα ξεχωριστό μπολ και αφήστε στην άκρη.
Βγάλτε τα εξωτερικά φύλλα από το κουνουπίδι. Κόψτε στο κάτω μέρος το κοτσάνι έτσι ώστε να γίνει μια ίσια βάση για να κάτσει όρθιο και μετά χαράξτε ένα σταυρό στη βάση του. Τρίψτε καλά πάνω στο κουνουπίδι την πάστα της πάπρικας, και μεταφέρτε το σε μία κατσαρόλα μεσαίου μεγέθους. Προσθέστε στην κατσαρόλα το sherry και το χυμό του λεμονιού στην κορυφή, και βάλτε τη σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 50 λεπτά, ή μέχρι να γίνει τρυφερό και να πάρει χρυσό χρώμα.
Βγάζετε το ταψί από το φούρνο, προσθέτετε τα τοματάκια, ανοίγοντάς τα ή κόβοντάς τα σε κομμάτια. Πασπαλίζετε με το ξύσμα του λεμονιού και μερικά φυλλαράκια από το υπόλοιπο θυμάρι. Επιστρέφετε την κατσαρόλα στο φούρνο για ακόμα 10 λεπτά, ή μέχρι το κουνουπίδι να πάρει ένα χρυσό χρώμα.
Εν τω μεταξύ, βάζετε ένα τηγάνι μεσαίου μεγέθους σε μέτρια φωτιά. Προσθέτετε το φιλέ από τα αμύγδαλα και το καβουρντίζετε για 2 με 3 λεπτά, ή μέχρι να πάρει χρυσό χρώμα, και αφήνετε να κρυώσει. Όταν ετοιμαστεί, βγάζετε το τηγάνι από τη φωτιά και πασπαλίζετε με το φιλέ. Ξεδιαλέξτε τα φύλλα του μαϊντανού, χοντροκόψτε τα και προσθέστε τα στην κορυφή. Ρίξτε κι άλλο αγνό παρθένο ελαιόλαδο, έπειτα τεμαχίστε το και το σερβίρετε με πιλάφι και πράσινα λαχανικά στον ατμό, ή σαν ένα πιάτο ενός μεγάλου τραπεζιού.
Διατροφικές πληροφορίες ανά μερίδα:
Θερμίδες 205kcal - Υδατάνθρακες 8γρ.
Σάκχαρα 5.6γρ. - Λίπος 14.7γρ.
Κορεσμένα 1.8γρ. - Πρωτεΐνη 6.6γρ.
Χρόνος προετοιμασίας: 40’
Βαθμός δυσκολίας: πανεύκολο!
Υλικά:
• 5 κ.σ. ηλιέλαιο, συν λίγο για το άλειμμα
• 200 γρ. μαύρη σοκολάτα
• 170 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
• 3 γεμάτα κ.γ. κακάο σκόνη
• 180 γρ. ανεπεξέργαστη κατά προτίμηση άχνη ζάχαρη
• αλάτι
• 1 λοβό βανίλιας
• 230 ml γάλα σόγιας χωρίς γλυκαντικό
• 200 γρ πεκάν
Εκτέλεση:
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180ºC. Αλείφετε ένα τετράγωνο ταψάκι ψησίματος (περίπου 20 εκατοστών) με λίγο λάδι, και μετά στρώνετε λαδόκολλα.
Τοποθετήστε ένα μπολ που να αντέχει σε υψηλές θερμοκρασίες πάνω σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει, χωρίς ο πάτος του να αγγίζει το νερό. Σπάστε 150 γρ. της σοκολάτας μέσα στο μπολ και περιμένετε να λιώσουν, μετά αφήνετε στην άκρη να κρυώσει η σοκολάτα ελαφρώς.
Εν τω μεταξύ, κοσκινίστε το αλεύρι και το κακάο σε ένα μεγάλο μπολ, μετά ρίξτε τη ζάχαρη και μια τσιμπιά αλάτι. Σχίστε στα δύο το λοβό της βανίλιας κατά μήκος, βγάλτε τα σποράκια με ένα μαχαίρι και προσθέστε τα στο μπολ. Προσθέστε το λάδι, το γάλα σόγιας και τη λιωμένη σοκολάτα μέχρι το μίγμα να ομογενοποιηθεί.
Χοντροκόψτε την υπόλοιπη σοκολάτα και προσθέστε τη στο μίγμα μαζί με τα περισσότερα πεκάν, κρατώντας μερικά για να στολίσουν το brownie στο τέλος. Μεταφέρετε το μίγμα ομοιόμορφα στο ταψάκι που προετοιμάσατε αρχικά, ρίξτε στην κορυφή του τα υπόλοιπα πεκάν, και βάλτε το στον προθερμασμένο φούρνο για 20 με 25 λεπτά, ή μέχρι να έχει ψηθεί εξωτερικά, αλλά να παραμένει μαλακό στο κέντρο.
Αφήστε να κρυώσει για περίπου 5 λεπτά, το βγάζετε από το ταψί και το μεταφέρετε σε μια σχάρα για να κρυώσει λίγο ακόμα, και έπειτα το σερβίρετε χλιαρό με μια μπάλα παγωτό βανίλιας.
Διατροφικές πληροφορίες ανά μερίδα:
Θερμίδες 205kcal - Υδατάνθρακες 8γρ.
Σάκχαρα 5.6γρ. - Λίπος 14.7γρ.
Κορεσμένα 1.8γρ. - Πρωτεΐνη 6.6γρ.
Vegan Παγωτό Βανίλιας |
Μερίδες: 4
Χρόνος προετοιμασίας: 35’ (συν η κατάψυξη)
Βαθμός δυσκολίας: πανεύκολο!
- 2 λοβοί βανίλιας
- 1 κ.γ. πάστα λοβού βανίλιας
- 1 κονσέρβα (400 γρ.) γάλα καρύδας ελαφρύ
- 300 ml γάλα σόγιας χωρίς γλυκαντικό
- 165 g σιρόπι αγαύης
Εκτέλεση:
Κόβετε κατά μήκος τους λοβούς βανίλιας με ένα μαχαίρι, ξύνετε το εσωτερικό για να πάρετε τα σποράκια, έπειτα τα βάζετε σε ένα μεγάλο μπολ, χωρίς τους λοβούς. Προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύετε καλά να ενοποιηθούν.
Μεταφέρετε το μίγμα σε μια παγωτομηχανή, το αφήνετε να αναδευτεί για 40 λεπτά, ή μέχρι να γίνει απαλό, μαζεύοντας τα τοιχώματα περιστασιακά με μια σπάτουλα. Κάνετε ένα τελευταίο ανακάτεμα, έπειτα μεταφέρετε το μίγμα σε ένα μεγάλο δοχείο. Αφήνετε στην κατάψυξη για περίπου 2 ώρες, ή ώσπου να σταθεροποιηθεί, έπειτα σερβίρετε.
Αν δεν έχετε παγωτομηχανή, μεταφέρετε το μίγμα σε ένα μεγάλο δοχείο και το βάζετε στην κατάψυξη. Αφήνετε να σταθεί για 3 με 4 ώρες, ανακατεύοντάς το καλά αν μισή ώρα περίπου.
Μεταφέρετε το μίγμα σε μια παγωτομηχανή, το αφήνετε να αναδευτεί για 40 λεπτά, ή μέχρι να γίνει απαλό, μαζεύοντας τα τοιχώματα περιστασιακά με μια σπάτουλα. Κάνετε ένα τελευταίο ανακάτεμα, έπειτα μεταφέρετε το μίγμα σε ένα μεγάλο δοχείο. Αφήνετε στην κατάψυξη για περίπου 2 ώρες, ή ώσπου να σταθεροποιηθεί, έπειτα σερβίρετε.
Αν δεν έχετε παγωτομηχανή, μεταφέρετε το μίγμα σε ένα μεγάλο δοχείο και το βάζετε στην κατάψυξη. Αφήνετε να σταθεί για 3 με 4 ώρες, ανακατεύοντάς το καλά αν μισή ώρα περίπου.
Διατροφικές πληροφορίες ανά μερίδα:
Θερμίδες 216kcal - Υδατάνθρακες 34.1γρ.
Σάκχαρα 28.4γρ. - Λίπος 8.2γρ.