Menu

Φτερά και Πούπουλα.Τα φτερά και τα πούπουλα χρησιμοποιούνται για μόνωση και γέμισμα προϊόντων όπως παλτά, κλινοσκεπάσματα, υπνόσακοι και μαξιλάρια. Τα περισσότερα από αυτά τα προϊόντα περιέχουν μίγμα φτερών και πούπουλων. Το πούπουλο είναι το προϊόν με την υψηλότερη αξία. Είναι το απαλό, χνουδωτό υπόστρωμα των φτερών που υδρόβια πτηνά όπως οι πάπιες και οι χήνες διαθέτουν για να τις κρατά ζεστές. Χερσαία πτηνά όπως οι κότες δεν έχουν πολλά πούπουλα.

Τα φτερά χωρίζονται σε δύο τύπους: φτερά πτήσης και φτερά σώματος. Τα φτερά πτήσης βρίσκονται στις φτερούγες και τις ουρές των πουλιών. Αυτά τα φτερά συχνά κόβονται και χρησιμοποιούνται σε χαμηλότερης ποιότητας κλινοσκεπάσματα. Τα φτερά σώματος βρίσκονται σε όλο το σώμα και έχουν σα λειτουργία να μονώνουν και να προστατεύουν τα πουλιά. Τα στελέχη τους είναι πιο απαλά και έχουν μια κούρμπα, που τα κάνει πιο κατάλληλα για χρήση σε κλινοσκεπάσματα. 


Υπάρχουν μερικοί τρόποι συλλογής 
των φτερών των πουλιών.  


Σφαγείο


Αυτόματη Μηχανή Μαδήματος σε Σφαγείο.
Τα φτερά των πουλιών όπως οι πάπιες, οι χήνες ή οι κότες είναι ένα επικερδές υποπροϊόν της βιομηχανίας πουλερικών

Καθώς οι καταναλωτές έχουν μια προτίμηση για νεαρό, τρυφερό κρέας πουλερικού, τα πουλιά συνήθως σφάζονται περίπου την περίοδο που περνούν την πρώτη τους πτερόρροια (όταν πέφτουν τα φτερά τους για να μεγαλώσουν νέα).

Η συνήθης διαδικασία για να πάρουν τα φτερά είναι αρχικά να ζεματίσουν τα πουλιά σε καυτό νερό για 1 ως 3 λεπτά. Το ζεμάτισμα δεν είναι απαραίτητο, αλλά γίνεται πιο εύκολη η διαδικασία της απομάκρυνσης των φτερών. Μετά από αυτό, τα φτερά των φτερούγων απομακρύνονται με το χέρι. Έπειτα τους βγάζουν τα φτερά και τα πούπουλα του σώματος είτε με το χέρι είτε με μηχανή που τα μαδάει. Το τελευταίο βήμα είναι να στεγνώσουν και να ταξινομήσουν τα φτερά. 


Απομάκρυνση Φτερών από Ζωντανά Πουλιά. 


Καθώς τα πουλιά όπως οι πάπιες και οι χήνες εκτρέφονται σε μεγάλες ομάδες για την παραγωγή κρέατος και φουά γκρα, το "μάζεμα" των φτερών τους είναι ένα επικερδές υποπροϊόν. Τα φτερά απομακρύνονται συνήθως κατά το φυσικό κύκλο πτερόρροιας του πουλιού, που είναι η περίοδος που πέφτουν τα παλιά φτερά τους για να μεγαλώσουν νέα, κάθε 6-7 εβδομάδες. 

Οι χήνες δεν ταΐζονται συνήθως την προηγούμενη μέρα της συλλογής των φτερών τους, ώστε να αποφευχθεί η μόλυνση των φτερών τους με περιττώματα. 

Η γενική μέθοδος απομάκρυνσης των φτερών γίνεται κρατώντας την χήνα κάτω, συνήθως με το κεφάλι ανάμεσα στα γόνατα του εργάτη, που μπορεί να προκαλέσει την ασφυξία ή τον τραυματισμό αν δε γίνει σωστά. Ο εργάτης έπειτα χρησιμοποιεί το ένα χέρι για να κρατάει τη χήνα και το άλλο για να βγάζει τα φτερά της

Οι χήνες που παράγουν αυγά, υποβάλλονται στη διαδικασία του μαδήματος 5 με 15 φορές κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Οι χήνες που εκτρέφονται για κρέας περνούν τη διαδικασία μαδήματος το πολύ 4 φορές κατά τη διάρκεια της ζωής τους.
  

Συλλογή και Μάδημα.


Συλλογή των φτερών είναι η μέθοδος όπου μόνο ώριμα φτερά απομακρύνονται από τα πουλιά. Τα ώριμα φτερά είναι τα φτερά που είναι έτοιμα να πέσουν και που μπορούν να απομακρυνθούν από ένα πουλί με την ελάχιστη δύναμη και χωρίς βλάβη των ιστών. 

Όταν τα φτερά μαδιούνται από τα πουλιά, τα τραβούν από το δέρμα τους με δύναμη, αφήνοντας ματωμένους αδένες και πιθανόν τραυματισμό του δέρματος όπως σκισίματα και πληγές. Όταν απομακρύνονται φτερά που δεν είναι ώριμα, συχνά έχουν ιστούς ή δέρμα πάνω τους

Καθώς η εμπορική συλλογή φτερών γίνεται συνήθως με σμήνη χιλιάδων πουλιών, είναι λιγότερο εφικτό να μαζέψουν μόνο ώριμα φτερά. Αυτό σημαίνει ότι τα φτερά και μαδιούνται και συλλέγονται.  

Η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγορεύει το ακατάλληλο ζωντανό μάδημα. Επιτρέπουν τη "συλλογή φτερών και πούπουλων από ζωντανά ζώα τη στιγμή της πτερόρροιας" αν αυτό διεξαχθεί σύμφωνα με κάποιους κανόνες. 


Παραγωγή Πούπουλων και Φτερών. 


Εκτροφή χηνών.
Οι μεγαλύτεροι εξαγωγείς πούπουλων και φτερών είναι η Κίνα και η Ουγγαρία. Όλες μαζί, είναι περίπου 25 χώρες που έχουν μια σημαντική παραγωγή πούπουλων και φτερών. Βρίσκονται κυρίως στην Ευρώπη, την Ασία και τη Βόρεια Αμερική. 

Ο Κινεζικός Σύνδεσμος Βιομηχανιών Φτερού και Πούπουλου ισχυρίζεται ότι περίπου το 98% των φτερών είναι υποπροϊόν της παραγωγής κρέατος πουλερικών, αφήνοντας μόνο το 2% να προέρχεται από ζωντανά πουλιά.   


Σουηδικό Ντοκιμαντέρ.


Το Φεβρουάριο του 2009, ένα ντοκιμαντέρ στη Σουηδική τηλεόραση ερευνούσε τη βιομηχανία πούπουλου για το δημοφιλές τηλεοπτικό πρόγραμμα "Kalla Fakta" (που σημαίνει "Ωμά Γεγονότα" στα Σουηδικά). Αυτό το ντοκιμαντέρ υπολόγιζε ότι μεταξύ 50-80% της παγκόσμιας αγοράς πούπουλου προέρχεται από ζωντανά πουλιά. Αυτό αμφισβητήθηκε από τον Κινεζικό Σύνδεσμο Βιομηχανιών Φτερού και Πούπουλου. Το ΙΚΕΑ, η Σουηδική εταιρεία επίπλων, ανεξάρτητα επαλήθευσε ότι το 50-80% ήταν σωστό, μετά από το οποίο και ακύρωσε μια παραγγελία από την Κίνα για έπιπλα με γέμιση από πούπουλα

Το ντοκιμαντέρ επίσης κατέγραψε μυστικά σε μία φάρμα με χήνες στην Ουγγαρία. Στην ταινία τους μπορείτε να δείτε χήνες να είναι πεσμένες πίσω ουρλιάζοντας και προσπαθώντας να απελευθερώσουν τους εαυτούς τους, ενώ τα πούπουλά τους μαδιόνταν από τα κορμιά τους. Μετά μπορείτε να δείτε μερικά πουλιά να κείτονται στο έδαφος έχοντας τεράστιες πληγές στη σάρκα τους. Αυτές οι πληγές ράβονται ξανά με βελόνα και κλωστή από τους εργάτες, χωρίς καμία αναισθησία


Δείτε εδώ ένα βίντεο στο YouTube με ένα ντοκιμαντέρ του CBS σχετικά με τα πούπουλα, που περιλαμβάνει σκηνές από κρυφές κάμερες του Σουηδικού ντοκιμαντέρ.
Φτερά Στρουθοκαμήλου.


Τα φτερά στρουθοκαμήλου χρησιμοποιούνται για διακοσμήσεις χώρου, γούνα λαιμού, μάσκες, κοστούμια και φτερά ξεσκονίσματος. Τα περισσότερα φτερά στρουθοκαμήλου που βλέπετε στην αγορά έχουν βαφτεί σε διάφορα χρώματα. 

Στρουθοκάμηλος σε φάρμα του Πακιστάν.

Οι στρουθοκάμηλοι συνηθιζόταν να εκτρέφονται αποκλειστικά για τα φτερά τους, αλλά τώρα εκτρέφονται επίσης εμπορικά για το κρέας και το δέρμα τους. Εκτρέφονται σε παραπάνω από 100 χώρες. Τόσο σε ψυχρά κλίματα όπως η Νορβηγία, η Σουηδία ή η Αλάσκα όσο και σε θερμά κλίματα όπως η Βραζιλία, η Ινδονησία και το Ζαΐρ. 

Κρατούνται σε μεγάλες φάρμες κατά ομάδες χιλιάδων, όπου τις μαδάνε ζωντανές. Η συνήθης μέθοδος μαδήματος στρουθοκαμήλων, είναι να οδηγούνται σε ένα στένεμα τόσο μικρό ώστε να μην μπορούν να κλωτσήσουν ή να στρίψουν. Οι εργάτες έπειτα τους βγάζουν τα φτερά. Αυτό γίνεται συνήθως κάθε 7 μήνες της ζωής τους. Μαδιούνται επίσης και όταν τελικά σφαχτούν. 


Εναλλακτικές. 

Συνθετικοί υπνόσακοι λειτουργούν τέλεια σε συνθήκες υγρασίας. 
Συνθετικές εναλλακτικές του πούπουλου αποτελούν μια καλή εναλλακτική χωρίς πόνο και βία. Είναι επίσης φθηνότερες και σε αντίθεση με το πούπουλο, κρατούν τις μονωτικές τους ιδιότητες σε καταστάσεις υγρασίας. Οι θερμαντικές ιδιότητες του πούπουλου δε δουλεύουν κάτω από συνθήκες υγρασίας ή πίεσης.  


Πηγές:
  1. Βίντεο YouTube: Πρακτικές Βίας Για Το Πούπουλο Χήνας από το CBS5.
  2. Βίντεο YouTube: Μαδιούνται Ζωντανά: Το Μαρτύριο Πίσω Από Τα Πούπουλα.
  3. Επιστημονική Άποψη για την πρακτική μαζέματος (συγκομιδής) φτερών από ζωντανές χήνες για την παραγωγή πούπουλου από την EFSΑ(Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων).
  4. Ο Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Πούπουλου και Φτερού.
  5. Πληροφoρίες Για Τα Κινεζικά Πούπουλα και Φτερά. 
  6. Πώς Φτιάχνονται Τα Προϊόντα, Κεφάλαιο 7: Ξεσκονιστήρια Φτερού.


Μεταφρασμένο άρθρο από Vegan Peace

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...